2021 рік буде періодом великих викликів для європейського ядерного сектору

Джерело: newnuclearwatchinstitute.org, 22.03.2021
Астор статті: Ів Дебазей, Генеральний Директор FORATOM
2020 рік став важливим роком для атомної промисловості у всьому світі, включаючи Європу. Це був рік значних законодавчих подій, пов'язаних з ядерною енергетикою в ЄС, які вплинуть на всю атомну галузь в наступні роки. До того ж, багато держав-членів ЄС визнали атомну енергетику важливим елементом їх майбутнього декарбонізованого енергетичного міксу. Це стосується як країн, які вже експлуатують АЕС, так і тих, які до цього часу не використовували це джерело енергії. Згідно до інформації, яка міститься в національних планах з енергетики та клімату держав-членів, надісланих ними до Європейської комісії, 16 держав-членів ЄС включили ядерну енергетику у своє майбутнє (нове будівництво, подовження експлуатації існуючих блоків, підтримка поточного потенціалу та ядерні дослідження та інновації).
Той факт, що ми зараз перебуваємо в середині процесу, під час якого ЄС та його держави-члени вирішують своє енергетичне майбутнє - включаючи вибір низьковуглецевих джерел - означає, що 2021 рік є ключовим роком для нас. У найближчі місяці нам доведеться зосередитись на розгляді багатьох важливих питань. Одним з найголовніших питань нашого порядку денного буде  збереження атомною енергетикою свого місця у всіх важливих законодавчих актах ЄС.
Серед багатьох поточних ініціатив ЄС найважливішою є Ініціатива Сталого Фінансування. Європейська Комісія, базуючись на результатах роботи, яку в даний час проводить Спільний дослідницький центр ЄК, вирішить, чи можна вважати ядерну галузь придатною для сталого фінансування. Це рішення безпосереднім чином буде впливати на те, на скільки легко атомна енергетика зможе отримувати доступ до фінансування. Спільний дослідницький центр ЄК має завершити свою роботу в середині 2021 року. Наразі Комісія чітко дала зрозуміти, що ядерна енергетика не буде включена до її Делегованих актів щодо пом'якшення клімату та адаптації. ФОРАТОМ впевнений, що обґрунтована наукова оцінка ядерної енергетики як найбільшого джерела низьковуглецевої електроенергії в ЄС, яка буде зроблена Спільним дослідницьким центром ЄК, призведе до їївключення до Ініціативи. Ось чому нашою головною метою буде забезпечення того, щоб Таксономія не виключала атомну енергетику. Окрім цього, ми будемо продовжувати уважно стежити за Європейською  Зеленою Угодою та її розвитком, таким як кліматичне законодавство або кліматичні цілі на 2030 рік, які будуть вкрай важливими, особливо з точки зору чистої, доступної та безпечної енергії та для промислової та циркулярної економічної стратегії.
У 2021 році ФОРАТОМ також продовжить працювати над іншими питаннями, робота над якими була розпочата в 2020 році, такими як оптимізація європейського ланцюжка поставок ядерних матеріалів та вдосконалені ядерні реактори, у тому числі SMR, а також гарантія безперервного зв'язку між поколіннями спеціалістів, що працюють в галузі атомної енергетики та подальша робота над медичним використанням атомної енергетики.
Я справді вірю, що 2021 рік може стати початком відродження атомної енергетики. Багато незалежних міжнародних організацій заявили про те, що ядерна енергетика повинна відігравати важливу роль у процесі декарбонізації. Це не означає, що просування вперед буде легким. Є багато проблем, які потрібно вирішити, але я вірю, що, працюючи разом, ми зможемо зробити так, щоб 2021 рік став роком, в якому позиції атомної енергетики зміцняться як у Європейському союзі так ів світі.  

Читай також

Архів